COMUNICAT – UCIDEREA PREVENTIVĂ A SUINELOR DIN LOCALITATEA ZIMNICEA

COMUNICAT DE PRESA

Directia Sanitara Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor  (DSVSA) Teleorman, comunică următoarele:

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (IDSA) – Laboratorul National de referinţa pentru Pesta Porcina Africană (PPA) a confirmat prezenta virusului acestei boli din data de 02.07.2019 si pana in prezent, in probele prelevate de la cadavre  de porc domestic din 12 exploatatii  nonprofesionale  situate  in localitatea Zimnicea. Astazi 16.07.2019 sunt suspiciuni in inca 3 exploatatii nonprofesionale.

In urma confirmarii diagnosticului prin Buletinele de Analiza (BA) emise de IDSA, s-a dispus masura uciderii preventive a suinelor din cele 12 exploatatii .

Tinem sa precizam  ca localitatea Zimnicea, din judetul Teleorman se afla la granita de sud a tarii, in Lunca Dunarii in proximitatea Fondului de vanatoare 60 Suhaia si a Fondului de vanatoare 61 Fatana.

ACŢIUNEA DE UCIDERE PREVENTIVĂ A SUINELOR DIN LOCALITATEA ZIMNICEA ,  VA  INCEPE  IN DATA DE 18.07.2019.

FUNCŢIONAREA  TÂRGURILOR SĂPTĂMÂNALE DIN LOCALITAŢILE SMÂRDIOASA SI PIATRA, A FOST ANULATĂ !

Se urmareste evitarea aglomerarilor de persoane care vin din localitatile unde evolueaza Pesta Porcina Africana, pentru a vinde

produse agricole, intrucat pot contribui la transmiterea virusului Pestei Porcine Africane.

Total porci ucisi in judetul Teleorman pana aceasta data (ucidere preventiva si ucidere la cazuri confirmate) 3760 capete.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman (CLCB) a stabilit Planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea PPA, precum si stabilirea zonelor de restrictii. Ancheta epidemiologica este in desfasurare. DSVSA Teleorman solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor impuse de autoritati, avand in vedere consecintele economice grave generate de aparitia acestei boli. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar  din localitate, DSVSA Teleorman  sau autoritatilor locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despagubiti de stat in conditiile prevazute in legislatie.

Facem precizarea ca Pesta Porcina Africana (PPA) nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire la acestia, virusul PPA avand, insa, impact major la nivel economic si social.

 

Director Executiv,

Dr. Iulian Ianculescu