Informare de presă Sărbători de iarna 2019-2020

Informare de presă

 

 

      În scopul prevenirii unor îmbolnăviri la om în perioada Sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional comercializarea și consumul unor cantități de alimente de origine animală și non-animală crește, este necesară intensificarea acțiunilor de supraveghere și control, astfel încât  vor fi intreprinse măsuri suplimentare axate pe modul în care se produc, depozitează, transportă și valorifică produsele alimentare după cum urmează :

  – intensificarea acțiunilor de control în unitățile care produc, depozitează, transportă și comercializează produse de origine animală și non-animală ;

  – efectuarea de controale în piețe și târguri de animale precum și preluarea sesizărilor cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare ;

  – la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman , la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Zonale , în perioadele 28.11.2019- 24.12.2019 , respectiv 27.12.2019- 07.01.2020 va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, va fi afișat programul de lucru, locațiile de pe raza județului unde poate fi efectuat examenul trichineloscopic , precum și numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare;

  – în vederea prevenirii apariției unor toxiinfecții alimentare sau a altor îmbolnăviri ,consumatorii să se aprovizioneze cu produse de origine animală și/sau non-animală numai din surse  autorizate/  înregistrate sanitar veterinar și supuse controlului sanitar veterinar.

  – este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar ;

  – producătorii care comercializează ouă, lapte și produse din lapte, pește și produse din pescuit, trebuie să fie  autorizați/înregistrați sanitar veterinar conform legislației în vigoare  ; se va interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența acestora și a altor alimente care au fost declarate necorespunzătoare în urma controalelor ;

  – este interzisă comercializarea produselor și a alimentelor în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal ;

  – carne provenită de la porcii sacrificați în gospodăria populației pentru consumul familial să  fie controlată prin examen trichineloscopic ;

  – examenul pentru identificarea Trichinella spp., va fi efectuat numai de către medicii veterinari abilitați care au în dotare echipament specific pentru diagnosticarea Trichinelozei ( trichineloscop cu ecran, lame compresoare, instrumentar și reactivi );

  – colaborarea cu celelalte autorități competente de la nivel local pentru efectuarea de controale comune conform protocoalelor existente ;

  – efectuarea de controale în unitățile de alimentație publică care organizează mese festive de Crăciun și Revelion .

Numărul de telefon unde consumatorii pot face reclamații privind unele  abateri de la normele în vigoare este  :  0247319638

 

 

           DIRECTOR EXECUTIV,

  1. IANCULESCU IULIAN