Informare de presă Trichineloza

 

Trichineloza ,boala parazitara produsa de un parazit vizibil numai la microscop

 

         Trichineloza este o boala parazitara care afectează omul prin consumul de carne de porc care infestata cu larve ale unui parazit din genul Trichinella. Asemenea situații apar în special în sezonul rece , în perioada sărbătorilor de iarna , când se sacrifica un număr mare de porci în gospodăriile personale .

         Omul se poate îmbolnăvi si prin consumul de carne provenita de la alte specii de animale receptive , cum ar fi porcul mistreț, ursul, calul și nutria .

         Trichineloza prezintă risc alimentar major pentru oameni datorita numărului mare de specii receptive. Boala poate fi prevenita prin examenul trichineloscopic al cărnii, provenite in special de la porcii sacrificați în gospodăriile populației.

         Examenul pentru identificare Trichinellei spp. se poate efectua la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de asistenta din localitățile județului , în Laboratorul Sanitar Veterinar județean, numai de către medicii veterinari abilitați ,care au în dotare echipament specific  .

         Proba de carne de la porcul domestic , destinata examenului trichineloscopic trebuie sa fie de aproximativ 100 g , prelevata din mușchii pilieru , mușchii diafragmei, mușchii maseteri și mușchii intercostali .

         In cazul cărnii de mistreț , destinata consumului propriu, locurile de unde se recoltează proba de carne sunt mușchii membrului anterior, mușchii limbii și mușchii diafragmei . Proba trebuie sa fie de aproximativ 200 g.

         Prin aceasta informare, dorim sa conștientizam populația de pericolul îmbolnăvirii prin consumul cărnii de porc neexaminata.

         Menționam ca diagnosticul în viata este dificil de stabilit, deoarece porcii rezista la infecții masive, fără sa prezinte simptome evidente si specifice de boala.

         Carnea si toate organele provenite de la porcii cu Trichineloza, se confisca și se trimit pentru distrugere sub control sanitar veterinar.

         Deasemenea, în situația în care un animal este diagnosticat cu Trichineloza, dacă acesta este identificat (crotaliat) și înregistrat în exploatația proprie, poate fi despăgubit.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

IANCULESCU IULIAN